Kapittel 13: Ser joven antes

 

 

Kapittel 13 handler om hvordan livet var i Spania under og like etter borgerkrigen. Hovedteksten inneholder en samtale mellom Eva og Elenas bestemor, Inés. Bestemoren forteller om sin ungdomstid. Hun sammenligner Spania den gangen med i dag, og hun reflekterer over hvordan Spania har forandret seg.

Den spanske borgekrigen er den historiske bakgrunnen i hele kapitlet, og den andre teksten er en kort faktatekst om krigen. I tillegg finnes det en del informasjon om krigen i Además. Kapitlet avsluttes med en fordypningstekst, et utdrag fra Las bicicletas son para el verano, som er et teaterstykke av Fernando Fernán-Gómez, der handlingen foregår i Madrid under borgerkrigen.

Kapitlet inneholder for øvrig en kort tekst, El miedo, av Ramón Gómez de la Serna, som handler om friheten. Man finner også en sang basert på diktet, Se equivocó la paloma, av Rafael Alberti.

Grammatisk tema i dette kapitlet er pretérito imperfecto, nærmere bestemt når denne verbtiden brukes for å beskrive vaner i fortiden, eller for å sammenligne fortiden med nåtiden.

Sonido

Elena visita a la abuela de Elena [03:53]
Last ned mp3 [1.6 Mb]
La guerra civil [00:59]
Last ned mp3 [412.1 kb]