Kapittel 16: América Latina ayer y hoy

 

 

Kapittel 16 begynner med teksten Una sorpresa. Clara mottar et brev fra en hun ikke kjenner – fra Eduardo. Han forteller at de begge er hovedpersoner i ei bok som heter Vidas, og at forfatterne av Vidas nå inviterer henne til Norge for å holde foredrag om Latin-Amerika. En uke senere befinner Clara seg på Eduardos skole i Bergen. I Una charla forteller Clara om viktige historiske trekk i latinamerikansk historie de siste par hundre årene. I Imágenes de un siglo viser hun bilder fra noen viktige enkelthendelser i forrige århundre: åpningen av Panama-kanalen, Den meksikanske revolusjon, Den kubanske revolusjon, militærkuppet i Chile, geriljakrig og Mødrene på Maiplassen. Så viser det seg at både Eva og Paranoia også er til stede, og det hele avsluttes med at Paranoia synger sangen A desalambrar. 

Kapitlet inneholder ellers vitsen Libertad de expresión, en kort presentasjon av filmen Diarios de motocicleta og fordypningsteksten Bienvenido a California. Sistnevnte er et brev fra en meksikansk innvandrer til USA til en fetter i Mexico.

I kapittel 16 prøver man å samle en del tråder, både latinamerikansk historie, grammatikk og Vidas’ egne fiktive historie. I de ordinære tekstene introduseres ingen ny grammatikk, men det finnes mange verb i ulike fortider. Sentralt er forskjeller i bruk av henholdsvis pretérito indefinido og pretérito imperfecto. I fordypningsteksten introduseres kondisjonalis (preteritum futurum).

Sonido

Una sorpresa [01:25]
Last ned mp3 [587.4 kb]
Una charla [02:29]
Last ned mp3 [1.0 Mb]
Imágines de un siglo [04:40]
Last ned mp3 [1.9 Mb]